Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 5ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1.    Η Αρμενία αποφάσισε να προχωρήσει σε τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία.  Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρός της Sezz Sarkisian κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζοντας ότι η Αρμενία ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε μια Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Στο προσεχές μέλλον θα παρουσιάσουμε ένα μείζον θέμα που αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στην προσπάθεια της ΕΕ να προσεγγίσει την Αρμενία, Γεωργία, Ουκρανία, Μολδαβία.

2.    Ο αγωγός Κιρκούκ-Τσεϊχάν καταστράφηκε από βομβιστική ενέργεια στις 3-9-2013. Ο αγωγός μετέφερε πετρέλαιο από πηγή της Ιρακινής «North Oil Co» στην Τουρκία και αναμένεται να επισκευαστεί σε 24 ώρες. Ωστόσο οι εξαγωγές πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία βρίσκουν αντίθετη τη Βαγδάτη.

3.    Το Ιράκ αποφάσισε να δώσει βοήθεια σε πετρέλαιο ύψους $ 25 εκατ. στην Ιορδανία.

4.    Οι Σύριοι αντάρτες έκαναν sabotage σε αγωγό Φ.Α. στην Safira 25 χλμ βόρεια του Deil el Zouir. Από τον αγωγό διέρχονται 1,5 εκατ. κ.μ. Φ.Α. κάθε μέρα περίπου το 10% της Συριακής κατανάλωσης.

5.    Εμπρηστές έβαλαν φωτιά σε ηλεκτρικό σταθμό στο Riant. Προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές ωστόσο οι επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων δεν είναι συνηθισμένες στη Σαουδική Αραβία.

6.    Κίνα : «Η Σαγκάη προτείνεται για ελεύθερη ζώνη εμπορίου».
–    Η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να κινηθεί ενάντια στην οικονομική αστάθεια (deregulation) και ανήγγειλε την ίδρυση ελεύθερης οικονομικής ζώνης στη Σαγκάη στοχεύοντας στη διατήρηση και αύξηση της κινεζικής ανάπτυξης.
–    Η υπό σχεδιασμό οικονομική ζώνη θα ιδρυθεί σε 28 τ.χλμ και δεν θα αποτελεί προϊόν συγχώνευσης 4 υπαρχουσών συμπαγών περιοχών εμπορίου σε μία ενοποιημένη ελεύθερη από προμήθειες και φόρους εμπορική ζώνη αλλά θα αποτελέσει μοναδικής σπουδαιότητος ζώνη οικονομικής πρακτικής.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Xinhua αυτές οι πρακτικές δεν θα εμπεριέχουν τίποτε λιγότερο από την πλήρη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, απόλυτη δυνατότητα μετατρεψιμότητας του yuan αλλά και λοιπών νομισμάτων, αξιοπρόσεκτη δυνατότητα διακίνησης κεφαλαίων των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν στη ζώνη.
–    Επιπρόσθετα των υποσχέσεων για φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων και της δυνατότητας διακίνησης κεφαλαίων, η ζώνη της Σαγκάης θα δώσει κίνητρα στους ξένους επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια στην κυρίως χώρα δίνοντας ένα κίνητρο στους ξένους και τους Κινέζους εμπόρους να μειώσουν το κόστος των εγχωρίων προϊόντων που τοποθετούνται στη Σιγκαπούρη ή τη Νότιο Κορέα.
–    Επίσης άλλα μέτρα θα δημιουργήσουν κίνητρα σε ξένες Τράπεζες να ιδρύσουν καταστήματα στη ζώνη και θα ενθαρρύνουν ξένες επενδύσεις σε τομείς που μέχρι τώρα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της πολιτείας όπως : στην υγεία, στην ασφάλιση καθώς και σε κατάργηση διαδικασιών τελωνείου για εισαγωγή και εξαγωγή.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1.    Η Ρωσία στέλνει ένα πυραυλοφόρο καταδρομικό στην Ανατολική Μεσόγειο για να πάρει μέρος σε ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή (navy’s operation).
Το Καταδρομικό αναμένεται να ενωθεί με άλλα ρωσικά πλοία σε 10 ημέρες.

2.    Η Ρωσία θα καθυστερήσει την παράδοση στη Συρία των S300, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν. Μερικοί S300 σε τμήματα έχουν ήδη παραδοθεί αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

ΑΘΗΝΑ 05/09/2013

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΙΣΜΕ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ

Share this: