Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 12ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1.    Σε ισχύ τέθηκε η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για ενεργειακά θέματα και σηματοδότησε την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης της Σερβίας, του παρόχου Αγοράς, Μεταφοράς και Διανομής Ενέργειας του Κοσόβου και της Εταιρείας Ενέργειας του Κοσόβου. Δηλαδή η Εταιρεία Ελεκτροκοσμέτ θα καταστεί προμηθευτής και διανομέας ενέργειας για το Β. Κόσοβο όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι.

2.    Σύμφωνα με ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractive η Ελλάδα ζητά να μειώσει η Gazprom την τιμή πώλησης του ΦΑ κατά το 1/5 ώστε να εξομοιωθεί με τις τιμές που ισχύουν στη Δ.Ευρώπη.
Ήδη βρίσκονται σε συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας αλλά σε περίπτωση οριστικής διαφωνίας η Ελλάδα θα προσφύγει σε Διαιτησία.
Η Gazprom προκειμένου να μην έχει επιχειρηματικές απώλειες έχει ήδη συμφωνήσει να αναθεωρήσει τα μακροχρόνια συμβόλαια παροχής ΦΑ με τους ευρωπαίους πελάτες της απ’ όπου συλλέγει το 55% των εσόδων της.
Σημειώνεται ότι οι καθυστερούμενες οφειλές από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας προς τη ΔΕΠΑ φθάνουν τα 300 εκατ. Να σημειωθεί ότι ακόμη και την περίοδο της κρίσης η ΔΕΠΑ παρουσίασε κέρδη.

3.    Κίνα – Ιαπωνία :
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών για τον έλεγχο επί των νήσων Sekakou, Diaoycu που ως γνωστόν βρίσκονται στον Ειρηνικό βόρεια της Taiwan.
Πρόσφατα ο Γραμματέας της Ιαπωνικής κυβέρνησης Ριοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι τα νησιά είναι ιαπωνικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει δυναμική αντίδραση εκ μέρους της Ιαπωνίας εάν η Κίνα προχωρήσει σε περαιτέρω αμφισβήτηση της ιαπωνικής κυριαρχίας.
Πληροφοριακά μπορούμε να αναφέρουμε ότι κατά τους Κινέζους τα νησιά αυτά ανήκαν παραδοσιακά στην Κίνα και η Ιαπωνία πήρε τον έλεγχο κατά τη διάρκεια του Β΄Π.Π.
Οι Ιάπωνες ξαναπήραν τον έλεγχο των νησιών από τους Αμερικανούς το 1972 μαζί με την Okinawa, ωστόσο μετά από λίγο καιρό τα νησιά πωλήθηκαν «αποκρατικοποιήθηκαν» στην οικογένεια Kurihara.
Το 2012 η εθνικιστική κυβέρνηση του Shintaro Ishihara αποζημίωσε τους ιδιοκτήτες και επανεθνικοποίησε τα νησιά.

4.    Κορεατική Χερσόνησος
Η βιομηχανική περιοχή Kaesong στα σύνορα Β. και Ν. Κορέας ξανανοίγει μετά από συμφωνία των δύο κυβερνήσεων.
Επίσης η Β. Κορέα συμφώνησε να υπάρξουν και ξένοι επενδυτές στη ζώνη της Kaesong ενώ ο Υπουργός Επανένωσης της Ν. Κορέας ελπίζει ότι δεν θα υπάρχουν εμπλοκές στο μέλλον.

5.    Καύκασος
Παρουσιάζεται μία δυναμική επανάκαμψη της Ρωσίας στη Γεωργία ενώ αναμένεται και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Γεωργίας-Ρωσίας.

6.    Καζαχστάν
Στο Kazakhstan η North Caspian Operating co έκανε τα πρώτα βήματα για την άντληση πετρελαίου από το μεγάλο κοίτασμα του Kashagan (Κασπία) αλλά ακόμη δεν είναι γνωστή η θέση της κυβέρνηση εάν θεωρεί την έναρξη του project επίκαιρη. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η εταιρεία θα αρχίσει την παραγωγή καθόσον ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για τα επόμενα τρία χρόνια στηρίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιιο.
Το κοίτασμα πετρελαίου του Kashagan στην Κασπία θεωρείται από τα μεγαλύτερα που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία 40 χρόνια και εκτιμάται ότι εμπεριέχει περίπου 35 δις βαρέλια πετρελαίου. Ωστόσο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολο έργο από τεχνικής απόψεως κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη Β. Κασπία Θάλασσα (πάγος, άνεμοι κ.λ.π.).
Αρχικά είχε υπολογισθεί η παραγωγή να αρχίσει το 2005 με προϋπολογισμό κόστους $ 10 δις αλλά 8 χρόνια αργότερα το Kashagan έδωσε μόνο τα πρώτα βαρέλια ενώ ο προϋπολογισμός της επένδυσης έφθασε τα $ 46 δις.
Αρχικά στο project είχαν εμπλακεί η Ιταλική ΕΝΙ, η Γαλλική TOTAL, η Αγγλο-ολλανδική SHELL, η Αμερικανική AXXON MOBIL και CONOCO PHILLIPS καθώς και η Ιαπωνική INAPEX αλλά υπήρξαν πολλές διαφωνίες με αποχωρήσεις των εταιρειών.
Στις 7-9-2013 η κυβέρνηση του Kazakhstan υπέγραψε συμφωνία με την CNP co (China National Petroleum co) ελπίζοντας σε πλήρη χρηματοδότηση του έργου από τους Κινέζους ενώ από την πλευρά τους οι Κινέζοι επιδιώκουν να καθιερώσουν την παρουσία τους στο Kazakhstan.
Η κυβέρνηση περιμένει να αντλούνται 370 χιλ. βαρέλια την ημέρα το 2014 ενώ η άντληση πετρελαίου το 2016 θα φθάσει τα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

ΑΘΗΝΑ 12/09/2013

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΙΣΜΕ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ

Share this: