Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Συνάντηση Δ.Σ. ΕΑΑΑ με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

eaaa_ypeka

Τo Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Α. επισκέφθηκε την Τρίτη 21/6/2016, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κατρούγκαλο, στο γραφείο του στο Υπουργείο.

Ο Υπουργός ήταν εξ αρχής κατηγορηματικός ως προς το ότι οι Στρατιωτικοί , εν ενεργεία και εν αποστρατεία, είναι οι πλέον αδικημένοι, ως εργασιακή ομάδα, καθόσον έχουν υποστεί τις περισσότερες κυρώσεις , ως προς τα συνταξιοδοτικά. και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έχουμε υποστεί 11 μειώσεις. Στην επιμέρους ανάλυση των θεμάτων-προβλημάτων, που του ανεδείχθησαν, μας γνωστοποίησε τα παρακάτω :

  • Δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς υπαγωγής των στελεχών των Ε.Δ. & Σ.Α. στον Ε.Φ.Κ.Α., όπως ακριβώς προβλέπεται στο ν.4387/2016.

  • Ήταν απόλυτα σύμφωνος με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται με την απεμπλοκή των αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών με αυτές των εν αποστρατεία.

  • Επικαλέστηκε οικονομική αδυναμία της Δημόσιας Διοίκησης για τη συμμόρφωση της με τις αποφάσεις του ΣΤΕ δηλαδή για την επαναφορά των συντάξεων στις αποδοχές του Ιουλίου του 2012. Διαβεβαίωσε ότι θα συμμορφωθεί με τις επιμέρους δικαιώσεις από τις αγωγές των στελεχών.

  • Δεν έκρινε δόκιμη και δεν συμφώνησε με την πρόταση-προτροπή μας , για συμψηφισμό των απαιτήσεων μας έναντι του Δημοσίου, στις μελλοντικές υποχρεώσεις καταβολής ΕΝΦΙΑ, Φ.Ε., τελών κυκλοφορίας κλπ.

  • Οι κρατήσεις-μειώσεις των μνημονιακών νόμων παραμένουν, πλην όμως θα επικαλυφτούν μέσω της προσωπικής διαφοράς, για την οποία ευελπιστεί πως, με την ανάπτυξη της οικονομίας θα εξαλειφθεί πλήρως, στην λογική της επαύξησης των συνταξίμων αποδοχών.

  • Μας διαβεβαίωσε πως τα Μετοχικά μας Ταμεία δεν θα συμπεριληφθούν (ως επικουρικά) στις διατάξεις περί μειώσεις των συνολικών συνταξίμων αποδοχών.

  • Συμφώνησε με την πρότασή μας, προκειμένου η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλειας (ΕΣΥΚΑ) στελεχωθεί και από έναν εκπρόσωπό μας

  • Μας ενημέρωσε πως για να αποφευχθούν περιπτώσεις υπαγωγής (από 1/7/2016) στο νέο τρόπο υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών, είχαν ήδη δοθεί κατευθύνσεις σε συνεργασία με το Υ.ΕΘ.Α., για να υπογραφούν τα σχετικά ΦΕΚ αποστρατείας πριν την ανωτέρω ημερομηνία, παράλληλα με τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί , για το νέο μισθολόγιο.

  • Στο πλαίσιο ενιαίας πολιτικής αναφορικά με το ασφαλιστικό στο σύνολο των εργαζομένων, θα επιλυθούν όπως μας πληροφόρησε, τα θέματα αναγνώρισης πλασματικών ετών, βαρέων κα ανθυγιεινών κλπ και για τα στελέχη των Ε.Δ.

  • Για την παράλληλη ασφάλιση των εργαζομένων στελεχών μας, αποσαφήνισε πως για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, θα καταβάλλεται το αντίστοιχο ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών, επί του εισοδήματος που θα επιφέρει, η ενασχόληση αύτη.

  • Για το καθεστώς των συνταξίμων αποδοχών και τη μείωση αυτών κατά 60%, σε περίπτωση εργασίας τους ως απόστρατοι, εκδήλωσε ενδιαφέρον να επανεξετάσει τουλάχιστον αυτό των αυτοαπασχολούμενων και να επανέλθει. Αναγνώρισε το λάθος στο άρθρο 20 (αναγραμματισμός), δήλωσε πως θα εξαιρεθούν από την μείωση οι αναπηρικές συντάξεις, αλλά θα διερευνηθεί η δυνατότητα εξαίρεσης κ των πολυτέκνων.

  • Για τις συντάξεις χηρείας των κάτω των 55, μας γνωστοποίησε πως υφίσταται τροπολογία, για εξαίρεση των Στρατιωτικών.

  • Το θέμα της μειώσεως του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, μας μετέφερε πως θα επανεξετάσει τους λόγους σκοπιμότητας κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας.

  • Για τα 40 έτη ασφάλισης και τη δυνατότητα καταβολής μειωμένης ασφαλιστικής εισφοράς, μας διαβεβαίωσε πως θα ισχύει για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και στον πλαίσιο της διαδοχικής ασφάλισης.

  • Επιδίωξη του Υπουργείου του θα είναι να υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης όλων των ασφαλισμένων και ένας τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Σε αυτό το σημείο συμφώνησε πως πλέον πρέπει να καταργηθεί για τα στελέχη των Ε.Δ. η αυτεπάγγελτη αποστρατεία και εφόσον επιθυμούν τα στελέχη, να μπορούν να παραμείνουν.

Το υπόμνημα που καταθέσαμε στο κ. Υπουργό μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ.

Εκ της ΕΑΑΑ

Share this: