Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Η Κοινωνική Προσφορά της Π.Α – “Το Ειρηνικό Πρόσωπο της Αεροπορικής μας Ισχύος

DSC_0058a

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 – Πολεμικό Μουσείο

Γράφει ο Απτχος (Ι) ε.α. Ιωάννης Βυζάντιος

Φωτογραφίες : ΓΕΑ/ Αντ. Μενεξελής

Με εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16/5, στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, η προγραμματισθείσα Ημερίδα για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από μια ιδέα του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΙΚΑΡΩΝ, που ζήτησε και διασφάλισε τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης αυτής από όλα τα σωματεία των αποφοίτων των Παραγωγικών Σχολών της ΠΑ, καθώς και του ΣΑ/ΣΣΑΣ και του ΠΑΣΥΒΕΤΑ, και με τη σύμπραξη της ΕΑΑΑ, η οποία εκπροσωπεί φυσικά και το σύνολο των εν αποστρατεία στελεχών της ΠΑ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του κ. ΑΝΥΕΘΑ, κ. Οδυσσέας Καμπόλης, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, ο Υ/ΓΕΕΘΑ Απτχος (Ι) Γεώργιος Παρασχόπουλος που εκπροσώπησε και τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ, ο Δντης Αεροπορίας Στρατού που εκπροσώπησε τον Α/ΓΕΣ, η εκπρόσωπος της Περιφερειάρχης Αττικής, Περιφ. Σύμβουλος Διεθνών θεμάτων, κα Κατερίνα Παλιού, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ, μέλη των ΔΣ της ΑΑΚΕ και του ΣΕΕΘΑ, καθώς και πολλά μέλη και προσκεκλημένοι των συνδιοργανωτών.

Από τους συν-τιμώμενους φορείς παρέστησαν, για το Πυροσβεστικό Σώμα ο Αρχηγός του Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, για το Λιμενικό Σώμα ο Β΄ Υπαρχηγός Αντιναύαρχος Γεώργιος Μπαρκατσάς (εκπροσώπησε και τον Υπουργό κ. Δρίτσα) και για το ΕΚΑΒ ο Πρόεδρός του κ. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος.

Από πλευράς ΠΑ, πέρα του Αρχηγού ΓΕΑ Απτχου(Ι) Χρήστου Βαΐτση, παραβρέθηκαν ο ΓΕ/ΓΕΑ, Απτχος (ΜΑ) Χριστόφορος Σμυρλής, ο Δκτης ΔΑΥ Υπτχος (Ι) Συμεών Αστρεινίδης, ο Δκτης ΔΑΕ Υπτχος (Ι) Ιωάννης Μανωλάκος, ο Υ/ΓΕΑ Υπτχος (Ι) Αντώνης Αθανασίου, ο ΔΑΚ/ΓΕΑ Υπτχος (Ι) Νίκος Χριστόπουλος, ο ΔΓΚ/ΓΕΑ Υπτχος(ΜΑ) Γεώργιος Αλεξανδρής, ο Δκτης της ΣΙ Υπτχος (Ι) Θωμάς Χατζηαθανασίου μαζί με τον Κοσμήτορα κ. Πέτρο Κωτσιόπουλο και τον Υπδκτη Ταξχο (Ι) Παντελή, ο ΔΥΓ/ΓΕΑ Υπτχος (ΥΙ) Γεώργιος Τολούμης και ο Δκτης του 251 ΓΝΑ Ταξχος (ΥΙ) Δημήτριος Χατζηγεωργίου, ο Δκτης της 112 ΠΜ Ταξχος (Ι) Φώτης Τζάλας …… καθώς και μεγάλος αριθμός ανώτατων και ανώτερων Αξκων

Ιδιαίτερη τιμή επίσης, η παρουσία των Επιτίμων Α/ΓΕΑ, Πτεράρχων(Ι) κκ Δ. Αποστολάκη, Γ. Αντωνετσή, Δ. Λυτζεράκου, Π. Παπανικολάου και Γ. Αυλωνίτη, καθώς και του βετεράνου του Β΄ΠΠ Ταξχου(Ι) Βύρωνα Σαχαρίδη της 9ης σειράς ΣΑ.

DSC_0008
Ο Προέδρος της ΕΑΑΑ Απτχος (Ι) ε.α Σπύρος Καββούρης

Η Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΑΑΑ Απτχου (Ι) Σπύρου Καββούρη, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΣΑΣΙ και τη συλλογική προσπάθεια όλων των συνδιοργανωτών και συντελεστών της Ημερίδας, και πέρασε τον λόγο στον συντονιστή του πάνελ, Αρχιπλοίαρχο (Ο) ε.α. Ιωάννη Αντωνιάδη, Πρόεδρο του ΣΑ/ΣΣΑΣ.

Μετά από μια περιεκτική εισαγωγή και ένα σύντομο VIDEO, σχετικά με τις αποστολές κοινωνικού περιεχομένου της ΠΑ, ο κ. Αντωνιάδης έδωσε τον λόγο στον πρώτο ομιλητή, τον Υπτχο (Ι) ε.α. Π-Β ΠΑΠΑΔΑΚΗ.

DSC_0016
Ο Υπτχος(Ι) ε.α Π.Β. Παπαδάκης

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Παπαδάκης, κατάφερε να μας μεταφέρει με εξαιρετικά “ντοκιουμενταρισμένο” τρόπο (φωτος & φιλμς εποχής), στις πρώτες αποστολές κοινωνικού περιεχομένου της ΠΑ, ξεκινώντας με την εκστρατεία καταπολέμησης της ελονοσίας με αφη STEARMAN και C-47 DACOTA, την δεκαετία του ΄40. Συνέχισε καλύπτοντας όλη την προσφορά των αφων DACOTA, ακόμη και στην μακρινή ΚΟΡΕΑ και στο ΚΟΝΓΚΟ, ενώ θυμήθηκε ακόμη και την αποστολή μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στο ΑΜΜΑΝ με αφη NORATLAS. Δεν παρέλειψε επίσης να περιγράψει και να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η άφιξη των πρώτων Ε/Π UH-19D Sikorsky στις αποστολές Έρευνας-Διάσωσης καθώς και στις Αεροδιακομιδές, ενώ τελειώνοντας αναφέρθηκε και στη συμβολή της 359 ΜΑΕΔΥ στην αεροπυρόσβεση και στις αποστολές αεροψεκασμών για την γεωργική ανάπτυξη της χώρας.

Αναμφισβήτητα, μια εξαιρετική ιστορική διαδρομή που συγκίνησε, ιδιαίτερα όταν μέσα από μικρά VIDEO παρουσιάστηκε εικόνα και ήχος από την διαχρονική κοινωνική προσφορά των παλαιότερων στελεχών της ΠΑ.

DSC_0019
Ο Απτχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Καλαμάτας

Δεύτερος ομιλητής ο Απτχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Καλαμάτας. Κάλυψε την πιο πρόσφατη ιστορία των αποστολών κοινωνικού περιεχομένου, μέχρι και σήμερα, εστιάζοντας κυρίως στις αποστολές ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ, ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΔΙΑΣΩΣΗΣ και ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

Πέραν των γενικότερων αναφορών και της παράθεσης στοιχείων, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των αποστολών αυτών, όπου, πέρα των δύσκολων συνθηκών κατά τις οποίες πολλές φορές εκτελούνται, αναμιγνύονται ή/και συγκρούονται αίσθημα καθήκοντος, ανθρώπινα συναισθήματα-ευαισθησίες και περιορισμοί της αποστολής, δημιουργώντας δύσκολες καταστάσεις και κινδύνους ατυχημάτων.

pesontes
Από το 1950 και εντεύθεν σε αεροπορικές αποστολές «Κοινωνικού Χαρακτήρα» και συναφή εκπαίδευση, έχασαν την ζωή τους 40 στελέχη της Π.Α

Κλείνοντας έκανε μια συγκινητική αναφορά για τους πεσόντες στα πλαίσια των αποστολών κοινωνικής προσφοράς, ενώ εντυπωσιακό ήταν και το τελικό VIDEO της παρουσίασης με αποστολές διάσωσης από Ε/Π SUPER PUMA της 384M, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ημέρα & νύκτα.

DSC_0022
Ο Απτχος (ΜΗ) ε.α. Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος

Τις κυριότερες δράσεις και αποστολές κοινωνικού περιεχομένου της ΠΑ, πέρα των εναέριων εφαρμογών, ανέπτυξε σε μια περιεχτική ομιλία ο Απτχος (ΜΗ)ε.α. Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος. Αρχικά εστίασε στη μεγάλη προσφορά της ΠΑ στην Πολιτική Σχεδίαση για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών.

Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Θαλάσσιων και Υποβρύχιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ), για την αποφυγή περιβαλλοντικής ρύπανσης στις ακτές των μονάδων της ΠΑ αλλά και των ευρύτερων περιοχών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημαντικό έργο της Μοίρας Κατασκευής Ασφαλτικών, Οδοποιίας και Χωματουργικών Έργων (ΜΚΑΟΧΕ), που ως συνιστώσα δύναμη της νεοσυσταθείσας Διακλαδικής Δύναμης Έργων Ειδικού Σκοπού, τη «ΔΙΔΕΡΓΩΝ», αναλαμβάνει χωματουργικά έργα προς όφελος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι εκχιονισμοί. Τέλος τόνισε τη μεγάλη συμβολή της ΠΑ στην επίλυση των τεράστιων προκλήσεων του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, ενώ για φινάλε αναφέρθηκε και στις κοινωνικές δράσεις της Μπάντας της ΠΑ που προσφέρει στιγμές χαράς σε πολλές εκδηλώσεις κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων.

DSC_0023
Ο Ασμχος (ΥΙ) Νικόλαος Κυριακόπουλος

Η επόμενη ομιλία αφορούσε στην προσφορά της ΠΑ στον υγειονομικό τομέα. Ο Ασμχος (ΥΙ) Νικόλαος Κυριακόπουλος του 251 ΓΝΑ, παρουσίασε τις γενικότερες κοινωνικές δράσεις της Δνσης Υγειονομικού ΓΕΑ, καθώς και τις αντίστοιχες του 251 ΓΝΑ. Εκτενής αναφορά έγινε για την παρουσία των γιατρών της ΠΑ σε όλες τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στην υγειονομική υποστήριξη ιδρυμάτων που φιλοξενούν κυρίως παιδιά, καθώς και σε αντίστοιχα που αφορούν εξαρτημένους συνανθρώπους μας. Ιδιαίτερα τονίστηκε επίσης και η συμμετοχή στη υγειονομική υποστήριξη που παρέχεται στους μετανάστες και πρόσφυγες, ιδιαίτερα στους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

Τέλος αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχονται από το 251 ΓΝΑ σε ασθενείς εκτός δικαιούχων ΠΑ, στην αποτελεσματικότητα των εκστρατειών αιμοδοσίας αλλά και συγκέντρωσης λοιπών μοσχευμάτων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σημαντικές δυνατότητες παροχής εκπαίδευσης που δίνεται σε πολίτες ιατρούς προς απόκτηση ειδικότητας.

DSC_0027
Ο Ασμχος (ΜΑ) Γεώργιος Καντεράκης

Ευχάριστη έκπληξη για το τέλος ήταν η πολύ μεστή ομιλία του Ασμχου (ΜΑ) Γεώργιου Καντεράκη, ο οποίος με την εμπειρία του ως Εθνικός Εκπρόσωπος στην ΕΕ για το πρόγραμμα HORIZON 2020/Secure Societies Programme Committiee, έκανε σαφές ότι οι τομείς ΑΜΥΝΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, έχουν πολλά αποδεκτά κοινά σημεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναγνωρίζει και αποδέχεται το τεράστιο κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με συνέπεια να χρηματοδοτεί όλες της δράσεις τους που στοχεύουν και επιφέρουν ασφάλεια και κοινωνικό αποτέλεσμα.

Για το ενδιαφέρον αυτό θέμα αναφέρθηκαν αρκετά παραδείγματα εφαρμογών ασφαλείας, κοινωνικού έργου και προστασίας των πολιτών που, ως προοπτικές, αναμφίβολα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω και στο έπακρο, με αρμονική και έξυπνη συνεργασία των φορέων άμυνας, ασφάλειας και έρευνας-τεχνολογίας της χώρας μας, μιας συνεργασίας στην οποία αναλογεί ιδιαίτερα σοβαρός ρόλος και μερίδιο για το κοινωνικό έργο που συντελείται ή μπορεί να συντελεστεί από την ΠΑ.

DSC_0034
Ο Πρόεδρος του ΣΑΣΙ, Απτχος (Ι) ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης

Με το πέρας των εξαιρετικών παρουσιάσεων, ο Πρόεδρος του ΣΑΣΙ, Απτχος (Ι) ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης, που είχε και την ευθύνη του συνολικού συντονισμού της εκδήλωσης, ανέβηκε στο βήμα και αφού ευχαρίστησε τον συντονιστή του πάνελ και τους ομιλητές, έκανε ένα σύντομο επίλογο για την ευρύτερη κοινωνική προσφορά της ΠΑ αλλά και των ΕΔ γενικότερα, τονίζοντας ότι το έργο αυτό συντελείται με ευαισθησία και πλήρη αίσθηση καθήκοντος, πέραν της κύριας αποστολής και των πρωταρχικών καθηκόντων των στελεχών, που είναι φυσικά η Εθνική Άμυνα της χώρας. Στην συνέχεια κάλεσε το κ. Α/ΓΕΑ να προσέλθει στο βήμα, για να του επιδοθεί το τιμητικό αναμνηστικό, για την κοινωνική προσφορά της ΠΑ και των στελεχών της, από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΑ.

DSC_0039 DSC_0037

Ο κ. Α/ΓΕΑ παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση, ευχαρίστησε τόσο τους συνδιοργανωτές όσο και όλους τους παρευρισκόμενους, για την αναγνώριση και την τιμή προς τα στελέχη της ΠΑ και τους διαβεβαίωσε ότι η ΠΑ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το κοινωνικό της έργο που αποτελεί και καθήκον της προς τον Ελληνικό Λαό, παράλληλα με την αποστολή της στην Εθνική Άμυνα και παρά το σημαντικό οικονομικό βάρος που συνεπάγεται στον συνολικό προϋπολογισμό της.

DSC_0044 DSC_0046

Στη συνέχεια ανάλογες τιμητικές διακρίσεις επιδόθηκαν στον Α/ΠΣ Αντιστράτηγο Ιωάννη Καρατζιά, στον Β΄Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχο Γεώργιο Μπαρκατσά και στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο, τόσο για την κοινωνική προσφορά των στελεχών τους, όσο και για την εποικοδομητική συνεργασία τους με την ΠΑ και τα στελέχη της. Τις διακρίσεις επέδωσαν ο Πρόεδρος του ΣΑΣΙ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΕΤΑ Υπτχος (Ι) ε.α Δημήτριος Λαζάρου και ο Πρόεδρος ΣΑ/ΣΤΥΑ Δημήτριος Φαλτάιτς, αντίστοιχα.

DSC_0047

Η εκδήλωση έκλεισε με επίδοση αναμνηστικών στον συντονιστή του πάνελ και στους ομιλητές που κατάφεραν σε τόσο σύντομο χρόνο να παρουσιάσουν με τον πλέον περιεκτικό τρόπο, το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελείται από τα εν ενεργεία στελέχη της ΠΑ, μαζί και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους λοιπούς κλάδους των ΕΔ.

DSC_0055DSC_0054DSC_0053DSC_0052DSC_0050DSC_0049

Πέραν κάθε αμφιβολίας, την Δευτέρα 16/5, στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, πραγματοποιήθηκε μια ωραία και συγκινητική εκδήλωση, που, έμμεσα ή/και άμεσα, αποτέλεσε ένα φόρο τιμής των εν αποστρατεία στελεχών της ΠΑ προς όλους εκείνους τους συναδέλφους, που διαχρονικά ενεπλάκησαν σε αποστολές κοινωνικής προσφοράς. Ιδιαίτερα όμως αποτέλεσε μια πραγματική αναγνώριση και έναν απέραντο σεβασμό για τα σημερινά ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ της ΠΑ, που συνεχίζουν αυτό το σημαντικό κοινωνικό έργο για τον ελληνικό λαό, μέσα σε ένα περιβάλλον σοβαρής κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και βιοποριστικής, σε οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο, ΚΡΙΣΗΣ. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η αναγνώριση να αποτελέσει επίσης χρέος τιμής και ισονομίας, από όλους όσους κρατούν, διαχρονικά, το μέλλον και τις τύχες αυτής της χώρας.

DSC_0056a

Share this: