Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε απο την 19/04/2016 και ώρα 14:00 το σχέδιο νόμου για Ασφαλιστικά – Συνταξιοδοτικά – Φορολογικά θέματα. Η διαβούλευση θα κλείσει την 21/04/2016 και ώρα 08:59 (χρόνος υπερβολικά ελάχιστος για ένα τόσο σοβαρό θέμα)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκλεκτού συναδέλφου Αρχιπλοιάρχου ε.α Ιωάννη Αντωνιάδη – Προέδρου του Συνδέσμου Αποφοίτων της ΣΣΑΣ – τα θέματα τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν είναι τα εξής:

  1. Σύμφωνα με το νόμο (παρ. 6.1.γ), όποιος αποχωρεί το 2016 και η σύνταξη είναι τουλάχιστον 20% μικρότερη από το σημερινό καθεστώς, λαμβάνει το 10% ως προσωπική διαφορά, οπότε θα έχει τελική μείωση 10%.Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που χάνει μόνο (!) 19% δεν θα πάρει καμία προσωπική διαφορά και θα χάσει όλη τη διαφορά του 19%;

  2. Επαναφορά του εργασιακου των αποστρατων-συνταξιουχων, στο σημερινο καθεστως

  3. Οι συντάξεις όσων αποχώρησαν από 1-9 μέχρι 31-12-2015 κανονικά εμπίπτουν στον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο (Ν.3865/10) και επί του παρόντος έχουν λάβει προσωρινές συντάξεις από το ΓΛΚ.Όμως ο νέος νόμος αναφέρεται μόνο σε υπολογισμό συντάξεων για αποχωρήσεις από το 2016 και μετά.

  4. Κατά τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, ο νόμος αναφέρει ότι θα χρησιμοποιηθούν οι ισχύουσες συντάξιμες αποδοχές (όχι ο μέσος όρος μετά το 2002), όμως στις υφιστάμενες Συνταξιοδοτικές Πράξεις λαμβάνεται υπόψη κατά ένα μέρος ο τελευταίος μισθός και κατά άλλο μέρος ο μέσος όρος τελευταίας πενταετίας. Τι από τα δύο θα χρησιμοποιηθεί τελικά για τον επανυπολογισμό;

  5. Θα συνεχίσουν να ισχύουν οι μνημονιακές μειώσεις για τις συντάξεις που θα υπολογιστούν με το νέο τρόπο;

  6. Θα ισχυσουν τα Έτη Κονδύλη (3ετίας Ανθυπασπιστού); Και εαν ναι, πως;

  7. Τι θα γινει με τα επιδόματα επικινδυνότητας στις συντάξεις των στρατιωτικών;

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου προς διαβούλευση μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ

Την αιτιολογική έκθεση μπορείτε μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ

Για να μπείτε στην διαβούλευση πατήστε εδώ